Nyhetsbrev oktober 2020

Den 17 oktober (Internationella dagen för utrotande av fattigdom) 2020

Kära stödjare och givare!

Familjer svälter fortfarande i Pongola som en direkt följd av Coronapandemin, enligt Zibuses senaste rapporter. Väldigt många har förlorat sin arbeten och folk sover utomhus i långa köer i väntan på att hämta sina statliga bidrag på 350 rand. De flesta hänvisas till ett nytt datum nästa månad och får gå hem tomhänta. Många saknar identitetshandlingar och får inga bidrag alls.

Sådan är situationen för några de 250 familjer som under pandemin fått extra matpaket från Zibuses billaster med majsmjölssäckar, matolja och bönor.

Utan den hjälpen skulle dessa familjer haft mycket svårt att klara sig.  På bilden nedan ses Frida Mbata (i svart sorgeklädsel), nybliven änka, och hennes familj som tar emot en matsändning.

Coronarestriktionerna har lättat något, men regler om folksamlingar på högst 250 personer, avstånd, ansiktsmask, handsprit mm gäller fortfarande.

Skolbarnen går i skift olika veckodagar eller olika timmar av dagen. Tack vare ert fortsatta generösa stöd är sponsorbarnens antal oförändrat – 450.

Många föräldrar och andra anhöriga köade för skoluniformer till sina barn inför skolstarten i januari 2019.

Matutdelningen till skolbarn fortsätter i mindre grupper vid Stiftelsens center Isibani Sethu.

Informationsmötena med förtäring för äldre har pausats, men ska snart återupptas.

Fotbollstjejerna har börjat träna igen och ser fram emot matcher senare i år.

Landets vålds- och sexualbrottsstatistik är alltjämt bland de högsta i världen. En natt i september drabbades en av våra mottagarfamiljer av inbrott, rån och gängvåldtäkt. Familjen på elva personer – Gogo med döttrar och barnbarn, samtliga flickor, varav flera ingår i skolsponsorprogrammet – bodde ensligt utan grannar. Ett gäng okända män trängde sig in, stal mobiltelefoner och pengar och våldtog ett par av ungdomarna i tre timmar under pistol- och andra vapenhot mot samtliga. En 12-åring lyckades fly och gömma sig i den närbelägna floden, där hon stannade tills det ljusnade. Förövarna är ännu fria.

I detta nu byggs med hjälp av ert stöd ett nytt hus åt den svårt traumatiserade familjen, i släktingars närhet, med två rum och låsbar dörr, till en kostnad av 30.000 rand (ca 17.500 SEK). 

Nedan ses den attackerade familjen vid byggtomten. Kvinnan i svart sorgeklädsel är Gogo, familjeöverhuvud och nybliven änka.

Strax inflyttningsklart!

Hjälpen behövs mer än någonsin!

Varje insats är viktig, hur liten den än är. Insatserna riktas just nu dit de behövs mest, men basprogrammen fortsätter oförändrat med bl.a.skoluniformer till 450 barn och mycket annat.  

TACK för ditt fortsatta stöd!