Gogo Houses

Sedan gammalt har det funnits otaliga ”aids orphans” i Ncotshane, barn som förlorat den ena eller båda sina föräldrar i aidspandemin. De har ofta varit beroende av en Gogo, mor- eller farmor, som tagit hand om stora barnaskaror i bristfälliga bostäder, ofta läckande och löst hoplappade skjul. 

Bostäder åt Gogo-familjer kom upp tidigt på agendan och drygt 40 ”Gogo-hus” har byggts under åren. Det handlar om enkla men stabila konstruktioner, bara det nödvändigaste – tak, väggar, golv, några fönster och en låsbar dörr. 

Så kom Covidpandemin och många Gogos försvann. Aids dödade mest yngre och medelålders personer medan Covid dödade mest äldre människor. Nu finns det istället otaliga ”Child headed families”, som består av enbart barn. De äldsta syskonen försöker axla hela ansvaret och ta hand om de yngre. Följden blir missad skolgång, matbrist m.fl. svåra problem.

Självfallet behöver också många av de vuxenlösa familjerna bättre bostäder. Ett ”Gogo-hus” kostar ca 9.000-10.000 svenska kronor att bygga och vi hoppas kunna fortsätta med den hjälpen när vi inte behöver fokusera på den akuta matbristen.