Sports Programs

Mitt i Ncotshane township finns en stor plan med torrt gräs och röd jord eller lera, beroende på om det för tillfället råder regn eller torka. Där finns ofta ungdomar som vill sparka boll och som vinkar och ropar Maze! när Zibuse kör förbi. Det är så han kallas i townshipet, Maze. 

Redan på Anna-Karins tid skickades begagnade fotbollströjor från Sverige till lagen som startades i området. Nu är det inte bara fotboll (soccer) som startats. På olika sätt försöker Zibuse och hans medarbetare, med duktiga ledare som förebilder, skapa alternativ till gatan, drogerna och gängkriminaliteten. Löpträning har förekommit och ibland tränar dans- teater och musikgrupper eller visar upp sig i lokalerna på Isibani Sethu. Men fotbollen engagerar troligen flest. Zibuse, själv en duktig fotbollsspelare som ung skolgrabb, har beräknat att cirka trettio lag i och omkring Pongola har startats genom hjälpverksamheten under årens lopp.

Under 2018 ska ett program för tjejfotboll sättas igång med hjälp av samarbetspartnern Futebol dá força (FDF), under ledning av Cecilia Safae, som fick ta emot priset som Årets Peppare på Idrottsgalan 2017. På plats i Pongola ska ett 20-tal unga kvinnor, kanske också några män, utbildas till fotbollsledare. FDF är en växande organisation med fokus på flickors hälsa och självrespekt och engagerar hittills flera tusen unga kvinnliga fotbollsspelare i södra Afrika, fr a Mocambique och Zambia. Detta är organisationens första projekt Sydafrika. 

Bilderna visar några av killarnas soccer teams i tröjor skänkta från Sverige. Vi hoppas återkomma med bilder från tjejkursen. Se också under Nyheter.