Sports Programs

Mitt i Ncotshane township finns en stor plan med torrt gräs och röd jord eller lera, beroende på om det för tillfället råder regn eller torka. Där finns ofta ungdomar som vill sparka boll. De vinkar och ropar Maze! när Zibuse kör förbi. Det är så han kallas i townshipet, Maze.

Zibuse, själv en duktig fotbollsspelare som ung skolgrabb, har beräknat att cirka trettio lag i och omkring Pongola har startats genom hjälpverksamheten under årens lopp. Redan på Anna-Karins tid skickades begagnade fotbollströjor från Sverige till lagen i området. Stiftelsen har fortsatt att stödja och uppmuntra all ungdomsidrott. Ett sätt för Zibuse och hans medarbetare att skapa meningsfulla alternativ till gatan, drogerna och gängkriminaliteten.  

För att också få igång tjejerna genomfördes 2018, i samarbete med organisationen Futebol dá força (FDF), en ledarkurs för tjejfotboll med cirka 20 deltagare. Kursen handlade också om självförtroende och framtidstro, att våga säga nej och bestämma själv. Det ledde till mycket entusiasm och spelglädje. Flera tjejlag startades och blev framgångsrika.  

 

 

 

 

 

Under pandemiåren blev det förstås glesare mellan matcherna. Stödet från insamlingsstiftelsen måste också minskas successivt för att fokusera på annat. Sedan har tjejfotbollen blivit mera självgående och ordnar ofta själva skjuts till matcherna. Vi följer utvecklingen. 

Bilderna nedan visar några av tjejernas soccer teams i tröjor skänkta från Sverige.

 

Stort TACK till alla givare som gjort det möjligt att tillföra denna nya dimension i ungdomarnas vardag! Det här betyder mycket för tjejerna, som både skaffar sig ökad självrespekt och vinner ökad respekt bland killarna.


Killarnas soccer teams fortsätter också sina träningar och matcher och här syns några av deras soccer teams i tröjor också skänkta från Sverige.