Sports Programs

Mitt i Ncotshane township finns en stor plan med torrt gräs och röd jord eller lera, beroende på om det för tillfället råder regn eller torka. Där finns ofta ungdomar som vill sparka boll och som vinkar och ropar Maze! när Zibuse kör förbi. Det är så han kallas i townshipet, Maze. 

Zibuse, själv en duktig fotbollsspelare som ung skolgrabb, har beräknat att cirka trettio lag i och omkring Pongola har startats genom hjälpverksamheten under årens lopp. Redan på Anna-Karins tid skickades begagnade fotbollströjor från Sverige till lagen i området och stiftelsen har fortsatt med stödet till fotbollen. Det är ett sätt för Zibuse och hans medarbetare att skapa meningsfulla alternativ till gatan, drogerna och gängkriminaliteten. Men det gällde framför allt killar.

Nu är det dags även för tjejerna! Tidigare försök att få igång tjejlag har gått trögt, inte minst på grund av oro för tjejernas trygghet, eftersom sexuella övergrepp och våld är så vanligt förekommande. Desto större är behovet av stöd för att bygga upp självrespekt, laganda och kamratskap också bland flickor. 

Sommaren 2018 genomfördes, i samarbete med Futebol dá força (FDF), en svenskbaserad, internationell organisation för tjejfotboll, en kurs för blivande fotbollstränare i området. Cirka 20 tjejer deltog, samt en och annan manlig fotbollsentusiast som ville stötta tjejfotbollen.

 

 

 

 

 

 

Efter det skickades ett antal lådor med begagnade sportkläder och skor från Sverige, förutom regelbundet ekonomiskt stöd som ska säkerställa trygga transporter i samband med matcher mm.  

Flera tjejlag har kommit igång och rapporterna från Zibuse under 2019 har handlat om tjejlag som kommit igång ordentligt, som möter andra lag i serier och där vissa spelare är så bra att de blivit värvade till lag på högre nivåer. Se också under Nyheter.

Stort TACK till alla givare som gjort det möjligt att tillföra denna nya dimension i ungdomarnas vardag! Det här betyder mycket för tjejerna, som både skaffar sig ökad självrespekt och vinner ökad respekt bland killarna. 

Bilderna visar några av tjejernas soccer teams i tröjor skänkta från Sverige.

  

———————————————

Killarna soccer teams fortsätter också sina träningar och matcher och här syns några av deras soccer teams i tröjor också skänkta från Sverige.