Direkt från tjejfotbollsträningen

En kort uppdatering från Pongola från den nyss avslutade fotbollsträningen ledd av Futebol da Forca, FdF (www.futeboldaforca.com).

Det här är Nomfundo, Londiwe, och Senamile, tre av dem som gått fotbollstränarkursen i slutet av juni 2018.

Vi sitter och pratar under ett träd i flickornas by strax utanför Pongola. Här är nästan alla invånare arbetslösa och fattiga och här finns många Gogos (mor- och farmödrar), som ensamma tar hand om stora grupper av föräldralösa. Flera av husen i området har byggts med hjälp av stiftelsens insamlade medel.

Nomfundo (tv på bilden) är 22 år, Londiwe, (i mitten) och Senamile (th) är båda 15 år. Kursen hölls i regi av den svenskbaserade, internationella organisationen Futebol da Forca (FdF) med verksamhet framför allt i södra Afrika. Det började med att Zibuse kallade till möte på Isibani Sethu för att berätta om planerna. Kursveckan var intensiv, med samtal, diskussioner, workshops med gruppdiskussioner, rollspel och redovisningar. Alla deltagare skulle bli hörda och alla fick dela med sig av sina tankar kring olika teman. Blädderblocksblad med massor av anteckningar sattes upp till allmän beskådan på väggarna i Isibani.

Det handlade förstås om ledarskap, vad som utmärker en bra ledare, men också om själva livet och om styrkan som behövs för att göra sina egna val. Om tabubelagda ämnen som manlig och kvinnlig otrohet, om att bestämma över sin egen kropp, veta sina rättigheter, välja när man vill skaffa barn och vem man ska gifta sig med, mm.  

Cirka 25 diplom delades ut på avslutningsdagen av ordföranden i det lokala fotbollsförbundet, under stort jubel och översvallande lovord från både deltagare och inbjudna gäster. På den här bilden visar Londiwe sitt diplom., där det står att hon fullföljt kursen Futebol da Forca Leadership Training med allt som ingår: Värdebaserat ledarskap, träning och teori enligt FIFA-s C-licens, kunskap kring sexualitet och självrespekt samt insikter i hur man skapar en trygg plattform för tjejer. Senamile berättar:

 – Mr Mazeka hade sagt att det skulle komma ledare från Zambia, Mocambique och Sverige och lära oss om fotboll. Vi skulle få skjuts dit och vår mamma tyckte det lät bra, så vi fick vara med. När jag såg kursledarna trodde jag först inte att de kunde någonting. Men de var fantastiska på att kommunicera och få med alla! De har lärt oss massor och gett oss väldigt starka budskap som räcker långt.  

– När vi kom tillbaka med våra diplom var några avundsjuka på oss och sa att det bara var bluffdiplom. Men de flesta ville vara med. Det första vi gjorde var att gå runt till familjerna i området och berätta vad vi lärt oss, för att få ihop spelare. 

Senamile och Londiwe, går i klass nio, Nomfundo i klass 11. Senamile, som översätter och för de övrigas talan, skulle vilja bli jurist, Londiwe drömmer om att bli läkare och Nomfundo vill bli sjuksköterska, men studier kostar pengar och framtiden får utvisa hur det blir. Alla tre har en önskan, med eller utan fotbollskarriärer, att kunna hjälpa och stödja människor i området, gärna sina egna jämnåriga. Tränarkursen hölls på skolornas vinterlov och direkt efteråt började flickorna träna och värva spelare. De skrattar åt en skeptisk pappa som sa att om tjejer ska spela fotboll måste de ha en ambulans i beredskapsläge, för att ta hand om alla skador. Men han lät sina döttrar vara med i alla fall.

 – Vi har redan fått ihop många spelare och vi tränar på en plan vid en skola i närheten. Tjejfotbollen kan få stor betydelse för hela området. Här kan förstås finnas dolda talanger, men alla behöver inte bli stjärnor. Det viktiga är att vi lär oss något och bildar team som stöttar varandra och har kul tillsammans. Vi känner en erfaren tränare som lär ut regler och hjälper oss komma igång. 

Zibuse bekräftar att intresset håller i sig och att tjejlag fortsätter att träna, men att de troligen står över den här säsongens seriematcher, som vanligtvis börjar i augusti. Mer tid behövs till träning och förberedelser – och inte minst till att skaffa utrustning. 

De nystartade tjejlagen är i stort behov av allt – skor upp till storlek 40, shorts, sportbehåar, tränings- och matchtröjor samt matchvästar. Underlaget är ofta stenigt och besvärligt att springa barfota på. Shorts är ett plagg som många flickor inte äger och inte tillåts bära i vardagslag, utan bara på fotbollsplanen. Av säkerhetsskäl behöver också kostnaderna för skjutsar och transporter täckas, då våldtäkter och övergrepp är vanligt förekommande.