Vid årsskiftet 2021/2022 kom ett initiativ från ungdomar i ett femtontal fattiga, barnrika familjer. De ville göra något, inte bara passivt se på medan matbristen blev allt värre.
Vid tiden då Anna-Karin och Zibuse startade biståndsverksamheten gjorde aidspandemin barn föräldralösa. Nu har en ny pandemi ryckt bort många mor- och farmödrar som tidigare tog hand om föräldralösa barnbarn, både egna och andras.
Kvar finns ett stort antal vuxenlösa familjer, s.k. ”child headed families”, där de äldsta ungdomarna försöker ta ansvar för stora syskonskarors överlevnad.
Några av dessa ungdomar vände sig till Zibuse och föreslog att de själva skulle kunna odla mat till sina familjer, totalt cirka åttio personer. Zibuse var inte sen att ta vara på initiativet, insamlingsstiftelsen kunde hjälpa till och projektet kom igång, tack vare alla trogna stödjare. Obrukad jord fanns tillgänglig. En traktor hyrdes, marken bearbetades och plantor sattes i jorden.
Sen var det bara att vänta och hålla uppsikt över de växande grödorna. Tur med vädret – lagom mycket nederbörd och värme – gjorde sitt och de första dagarna i juli 2022 bärgades en riklig skörd av sötpotatis. Det blev så mycket att de involverade familjerna kunde dela med sig till många fler nödlidande.
Marken preparerades och sötpotatisen växte med sol och regn i lagom mängd:
Och skörden i juni överträffade förväntningarna:
Nödhjälpen i form av matleveranser (se fliken Help to the poorest) fortsätter parallellt. Skördarna kommer naturligtvis inte att täcka de fattigas hela behov av mat, bara en del av det. Det finns sätt att bearbeta och ta hand om skördarna så att det som inte går åt genast kan bevaras länge.
Förhoppningsvis kan jordbruksprojektet fortsätta och utvecklas, omfatta fler familjer och ge ännu bättre resultat. Hösten 2022 planeras odling av majs.